dissabte, 6 de desembre del 2014

3. Del risc d'exclusió social a la desprotecció infantil. La llei 14/2010 (3/4)

[ÖEn aquest apunt continuem amb l'estudi sobre les diferències que podem establir en la llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència respecte el risc d'exclusió social, el risc de desprotecció infantil i el maltractament infantil, que anirem tractant en propers apunts.


Com hem d'entendre les diferències entre maltractament infantil i desemparament?

El desemparament és un terme utilitzat en les ciències jurídiques mentre que la maltractament infantil s'utilitza en les ciències socials i de la salut. Això ho veiem més clarament si ens fixem que el desemparament comporta l'assumpció de les funcions tutelars dels pares per part de l'administració, mentre que el maltractament comporta dany, més o menys greu, en la salut de l'infant - adolescent.

Principals tipus i tipologies de maltractament infantil

Malgrat les dificultats d'investigació que suposa el maltractament infantil per les diferents variables que hi intervenen i, sobretot, pel fet de produir-se en l'àmbit privat i l'estigma social que suposa, hi ha cert consens en identificar els principals tipus de maltractament infantil: Maltractament físic, Negligència, Maltractament psíquic - emocional i Abús sexual. Després hi ha altres tipus que per la seva naturalesa i, potser també, per una menor prevalença a voltes se'ls dóna la categoria de tipus i a voltes se'ls inclou en els tipus esmentats en el que podríem denominar tipologies. Aquest és el cas de la Submissió químic - farmacèutica - síndrome de Münchausen per poders que hi ha qui la inclou dins el Maltractament físic, el Maltractament prenatal que hi ha qui el col·loca dins el Maltractament físic i altres dins la Negligència i l'Abandonament que sovint s'inclou dins la Negligència.

D'altra banda, hi ha expressions dins un mateix tipus de maltractament que convé diferencia per la manera com es manifesta. Així, dins el Maltractament psíquic - emocional podríem diferenciar el maltractament per acció: rebuig, aïllament, terroritzar, del maltractament per omissió: indiferència - ignorància. Aquest és el cas també, de la Negligència on caldria diferenciar en quins dels següents apartats es manifesta: alimentació, vestimenta, higiene, atenció mèdica, condicions higièniques i seguretat de la llar, educació i supervisió i vigilància. En l'Abús sexual s'ha de diferenciar el context en què s'ha produït: intrafamiliar o extrafamiliar, i la seva manifestació: sense contacte físic, amb contacte físic, amb contacte físic i penetració i amb violència.

Sobre l'Explotació sexual, delictiva o laboral hi ha mes discrepàncies doncs fins fa poc es parlava de Corrupció o Corrompre[1] l'infant o l'adolescent.


Maltractament i desemparament en la infància i l'adolescència

La bibliografia sobre maltractament infantil distingeix entre els factors desencadenants de situacions de maltractament infantil, les situacions, pròpiament dites, de maltractament infantil i el dany en els infants - adolescents. Es a dir, allò que són causes (factors de risc), efectes (maltractament infantil) i les seves conseqüències (danys en la salut de l'infant - adolescent). Valorada i diagnosticada la situació de maltractament infantil cal valorar-ne la gravetat i el risc de recidiva.
La valoració de la gravetat (...) se refiere a determinar, una vez confirmada una situación de maltrato, la severidad del daño sufrido por el niño. Esto se realiza básicamente en función de: a) la existencia de lesiones físicas y/o psicológicas den el niño y la intesidad de las mismas, y b) el tipo de maltrato inflingido[2].
La valoració del risc de recidiva implica valorar el risc de repetició de maltractament infantil i la severitat del dany que pot causar en l'infant - adolescent, i suposa valorar la situació personal, familiar i social que l'han causada i la probabilidad que el niño tiene de volver a sufrir, o continuar padeciendo, una situación de desprotección en el futuro y de que dicho daño tenga un carácter grave[3]. I donat que és una predicció la probabilitat que es torni a produir una situació de maltractament (...) debe ser inferida a través de la presencia/ausencia e intensidad de una serie de factores de riesgo (...)[4]. Factors de risc que han estat causa del maltractament infantil (conseqüència), i ho podrien tornar a ser en un futur.



Alguns dels enunciats de l'article 105.2. fa referència a causes, efectes i conseqüències, essent aquestes causes factors de risc que la bibliografia especialitzada atribueix a la producció de maltractament infantil (efectes), i les conseqüències la severitat del dany en l'infant - adolescent per la gravetat del maltractament rebut. Davant la detecció o notificació d'una situació de maltractament infantil, atès el que ens proposa la bibliografia, primerament, cal certificar o desestimar si s'ha produït, efectivament, una situació de maltractament infantil (efecte), tot seguit, valorar quina o quines conseqüències ha tingut en l'infant - adolescent (valoració de la gravetat) i, finalment, la probabilitat que les causes: factors de risc, que han produït el maltractament,  o altres factors de risc, puguin en un futur produir una nova situació de maltractament infantil (efecte).

105.2. Són situacions de desemparament :
a) L’abandonament.
Aquest enunciat fa referència als efectes: Abandonament.
b) Els maltractaments físics o psíquics, els abusos sexuals, l’explotació o altres situacions de la mateixa naturalesa efectuades per les persones a les quals correspon la guarda o que s’han portat a terme amb el coneixement i la tolerància d’aquestes persones.
L'enunciat ens remet als efectes: Maltractament físic, Maltractament psíquic - emocional, Abús sexual i Explotació sexual, delictiva o laboral.
c) Els perjudicis greus al nadó causats per maltractament prenatal. A aquests efectes, s’entén per maltractament prenatal la manca de cura del propi cos, conscient o inconscient, o la ingestió de drogues o substàncies psicotròpiques per part de la dona durant el procés de gestació, i també el produït indirectament al nadó per la persona que maltracta la dona en procés de gestació.
Ens remet a als efectes: Maltractament prenatal i a les conseqüències: perjudicis greus al nadó, sense detallar quins.
d) L’exercici inadequat de les funcions de guarda que comporti un perill greu per a l’infant o l’adolescent.
Amb aquest enunciat destaca les conseqüències: perill greu per a l’infant o l’adolescent, i les causes que la bibliografia especialitzada no identifica com factors de risc per tractar-se d'e terminologia jurídica.
e) El trastorn o l’alteració psíquica o la drogodependència dels progenitors, o dels titulars de la tutela o de la guarda, que repercuteixi greument en el desenvolupament de l’infant o l’adolescent.
Aquest enunciat fa referència a les causes: Capacitats físiques, intel·lectuals i emocionals[5] i Abús de drogues i alcohol[6] (factors de risc) i a les conseqüències, sense precisar-les: repercussió greu en el desenvolupament de l’infant o l’adolescent.
f) El subministrament a l’infant o l’adolescent de drogues, estupefaents o qualsevol altre substància psicotròpica o tòxica portat a terme per les persones a les quals correspon la guarda o per altres persones amb llur coneixement i tolerància.
Enunciat que ens remet a l'efecte: Submissió químic - farmacèutica o Síndrome de Münchausen per poders
g) La inducció a la mendicitat, la delinqüència o la prostitució per part de les persones encarregades de la guarda, o l’exercici de les dites activitats portat a terme amb llur consentiment o tolerància, i també qualsevol forma d’explotació econòmica.
L'enunciat fa referència als efectes: Explotació laboral, delictiva o sexual.
h) La desatenció física, psíquica o emocional greu o cronificada
Aquest enunciat ens remet als efectes: Negligència i Maltractament psíquic - emocional.
i) La violència masclista o l’existència de circumstàncies en l’entorn sociofamiliar de l’infant o adolescent, quan perjudiquin greument el seu desenvolupament.
Enunciat que fa referència a les causes: Relació de parella[7] (factor de risc) i a les conseqüències: perjudici greu al desenvolupament de l'infant - adolescent.
j) L’obstaculització pels progenitors o els titulars de la tutela o de la guarda de les actuacions d’investigació o comprovació, o llur falta de col·laboració, quan aquest comportament posi en perill la seguretat de l’infant o l’adolescent, i també la negativa dels progenitors o els titulars de la tutela o de la guarda a participar en l’execució de les mesures adoptades en situacions de risc si això comporta la persistència, la cronificació o l’agreujament d’aquestes situacions.
L'enunciat destaca les causes:  Resposta dels pares a la intervenció[8] (factor de risc), i les conseqüències: perill la seguretat de l’infant o l’adolescent. I la persistència, cronificació o agreujament de la situació [de risc] per les conseqüències, es pressuposa, en l'infant o l'adolescent.
k) Les situacions de risc que per llur nombre, evolució, persistència o agreujament determinin la privació a l’infant o l’adolescent dels elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat.
Aquest enunciat ens remet, com en el cas anterior, a les conseqüències: privació a l’infant o l’adolescent dels elements bàsics per al desenvolupament integral de la personalitat, i per causes: situacions de risc indeterminades que ho serien pel seu nombre, evolució, persistència o agreujament.
l) Qualsevol altra situació de desatenció o negligència que atempti contra la integritat física o psíquica de l’infant o l’adolescent, o l’existència objectiva d’altres factors que n’impossibilitin el desenvolupament integral.
Amb l'enunciat es fa referència als efectes: Negligència, a les conseqüències: atemptat contra la integritat física o psíquica de l’infant o l’adolescent i impossibilitar el seu desenvolupament integral, i per primera vegada parla de causes identificant-les com factors

Fent una mirada global a l'anàlisi que acabem de fer ens adonem que en gairebé tots els casos quan parla d'efectes, es a dir, de maltractament no n'esmenta les conseqüències, el dany, que podrien tenir per l'infant o l'adolescent perquè, segurament, el legislador ja ho donava per entès; llevat de quan es refereix al Maltractament prenatal i a la Negligència. Mentre que quan parla de les causes, o factors de risc, sempre, es remet a les conseqüències que produeixen en l'infant o l'adolescent, perquè els factors de risc, a diferència del maltractament infantil, per si sols no poden explicar el dany que puguin causar en l'infant si abans no s'ha confirmat que hi ha hagut maltractament.

Des d'una perspectiva social, l'apreciació jurídica del desemparament, hauria de comportar, primer, la verificació del maltractament infantil, tot seguit, l'avaluació del dany o perjudici en la salut i el desenvolupament de l'infant o l'adolescent (valoració de la gravetat) i, finalment, la valoració dels factors de risc del seu entorn personal, familiar i social causants del maltractament i del risc de recidiva, és a dir, que es produeixin nous maltractaments segons el grau de deteriorament d'aquests factors de risc (valoració del risc de recidiva).






[1] Llibre d'en Pau
[2] De Paul, J. Arrubarrena, M.I. Maltrato a los niños en la familia. Evaluación y tratamiento. Editorial Pirámide 1994. Pàg. 76
[3] López Sanchez, F. i altres Necesidades de la infancia y protección infantil. Vol. 2 Actuaciones frente a los malos tratos y desamparo de menors. Programa de mejora del sistema de atención social a la infancia (SASI). Ministerio de Asuntos Socilaes. Madrid, 1995 Pàg. 94
[4] De Paul, J. Arrubarrena, M.I. i altres. Manual de protección infantil Editorial. Masson. Barcelona, 2a edició 2001 (1996). Pàg. 208
[5] Capacidades físicas, intelectuales y emocionales: Grado en que tales áreas afectan la capacidad del cuidador de atender adequadamente al niño. De Paul, J, Arrubarrerna, M.I. i Torres, B. El maltrato infantil. Detección, notificación, investigación y evaluación. 3. La fase de investigación. Programa de mejora del sistema de atención social a la infancia (SASI). Ministerio de Asuntos Socilaes. Madrid, 1994. Pàg. 8.  i De Paul, J. Arrubarrena, M.I. i altres. Manual de protección infantil Editorial. Masson. Barcelona, 2a edició 2001 (1996). Pàg. 213.
[6] Abuso de drogas/alcohol: Existencia de dependencia física y/o psicológica hacia drogas o alchol de manera que ello limita la capacidad del cuidador  para atender y proteger al niño. De Paul, J, Arrubarrerna, M.I. i Torres, B. El maltrato infantil. Detección, notificación, investigación y evaluación. 3. La fase de investigación. Programa de mejora del sistema de atención social a la infancia (SASI). Ministerio de Asuntos Socilaes. Madrid, 1994. Pàg. 8.  i De Paul, J. Arrubarrena, M.I. i altres. Manual de protección infantil Editorial. Masson. Barcelona, 2a edició 2001 (1996). Pàg. 213.
[7] Relación de pareja: Grado en que las características de la relación de pareja interfieren en la capacidad de sus miembros para cuidar y proteger al niño. De Paul, J, Arrubarrerna, M.I. i Torres, B. El maltrato infantil. Detección, notificación, investigación y evaluación. 3. La fase de investigación. Programa de mejora del sistema de atención social a la infancia (SASI). Ministerio de Asuntos Socilaes. Madrid, 1994. Pàg. 9.  i De Paul, J. Arrubarrena, M.I. i altres. Manual de protección infantil Editorial. Masson. Barcelona, 2a edició 2001 (1996). Pàg. 214.
[8] Respuesta ante la intervención: Grado de conciencia del problema y motivación de cambio mostrados por los cuidadores ante la intervención de los servicios de protección infantil. De Paul, J, Arrubarrerna, M.I. i Torres, B. El maltrato infantil. Detección, notificación, investigación y evaluación. 3. La fase de investigación. Programa de mejora del sistema de atención social a la infancia (SASI). Ministerio de Asuntos Socilaes. Madrid, 1994. Pàg. 9.  i De Paul, J. Arrubarrena, M.I. i altres. Manual de protección infantil Editorial. Masson. Barcelona, 2a edició 2001 (1996). Pàg. 214.








Jordi Muner
Pedagog, mediador i psicoterpeuta familiar.


Llicència de Creative Commons

Del risc d'exclusió social a la desprotecció infantil. La llei 14/2010 (3/4) Jordi Muner està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada