dissabte, 31 d’octubre del 2015

2. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (1/2)

La Gestió de conflictes familiars des de la perspectiva social

En l'àmbit social, la mediació familiar no sempre pot comptar amb la voluntat de participació i implicació de les parts enfrontades en la resolució del conflicte. En alguns casos, assolir acords satisfactoris no és prou garantia i, sovint, cal anar més enllà del conflicte per abordar la problemàtica de fons.

La gestió de conflictes parteix del conflicte i no de la demanda de les parts en conflicte 
per intervenir-hi, com en la mediació. La gestió de conflictes persegueix la detecció i intervenció precoç del/en el conflicte per tal d'evitar l'escalada d'enfrontaments entre les parts, la rigidificació de les posicions, les conseqüències familiars, l'impacte social i, sobretot, episodis de violència. Una detecció i intervenció a temps estalvia esforços i recursos socials, el desgast i patiment de la família en solucions infructuoses i preserva les seva funcionalitat per a continuar satisfent les seves necessitats com a tal i la dels seus membres.

La mediació familiar intervé en l'abordatge del conflicte a demanda de totes les parts implicades. La gestió de conflictes amplia les possibilitats de la intervenció familiar en situacions de conflicte oferint altres alternatives d'intervenció en l'abordatge del conflicte:
  • Gestió de la demanda en els casos en què s'ha detectat conflictes familiars de risc social; la família pot no tenir-ne consciència.
  • Assessorament en els casos en què solament una des les parts implicades en el conflicte participa en el procés rebent suport i ajuda professional.
  • Tractament en aquells casos en què remès el conflicte s'escau abordar la  problemàtica  que l'alimenta i el provoca.
Els principis que regulen la gestió de conflictes des del model eco-sistèmic són procurar la intervenció mínimaevitar l'intrusisme i promoure l'autogestió familiar en la resolució de crisis i conflictes a partir dels propis recursos i competències. Les famílies han d'afrontar i resoldre amb autonomia els seus conflictes. La intervenció dels serveis i professionals s'ha de plantejar quan les solucions intentades per la família no han donat els resultats esperats, pel risc que el conflicte afecti necessitats bàsiques o drets fonamentals de les persones i el risc que es generi alarma social. Des d'aquest enfocament, gestionar un conflicte significa vetllar per preservar la família i per conservar la seva integració comunitària.


Requisits bàsics en la gestió de conflictes familiars


Així doncs, els objectius bàsics de la gestió de conflictes assumeixen els objectius bàsics de la mediació familiar, i s'amplien:

       Detectar i intervenir precoçment en els conflictes.
Una intervenció a temps estalvia patiment a la família i la protegeix d'episodis de violència. Això, demana una actitud d'alerta i atenció a determinats indicadors.

Directament, a través dels implicats en el conflicte, o indirectament, a través dels serveis on assisteixen, procurem establir un contacte amb la família per intervenir, si s'escau, de manera immediata o d'urgència.

       Generar petició en la família.
1.       Mantenir-hi el contacte – establir una relació
2.       Construir una relació de col·laboració
3.       Estimular una demanda o petició d’ajuda
Promocionar en la família una demanda que ens permeti mantenir-hi el contacte i, en el millor dels casos, una petició d'ajuda per afrontar el conflicte.

       Capacitar les famílies per afrontar noves crisis i conflictes.
Estimular i  desvetllar els recursos i competències de les famílies per afrontar i resoldre properes crisis i conflictes de manera autònoma.


Objectius bàsics en la gestió de conflictes familiars



La finalitat de la gestió de conflictes és evitar l'evolució dels conflictes irresolubles per les conseqüències familiars i socials que comporten, preservar la funcionalitat de la família com a nucli bàsic pel desenvolupament dels seus membres i arribar a acords satisfactoris i socialment adequats entre les parts implicades.


Segueix
1. Mediació de conflictes familiars des d'una perspectiva social (1/4)
2. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (2/4)
3. Mediació de conflictes familiars des d'una perspectiva social: etapes (3/4)
4. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: etapes (4/4)
_______________________

BIBLIOGRAFIA
Fried Schnitman, D. Nuevos paradigmas en la resolución de conflictos. Prespectivas y prácticas Ed. Granica, Buenos Aires, 2000
Fried Schnitman, D i Schnitman, J. Resolución de conflictos. Nuevos diseños, nuevos contextos Ed. Granica, Buenos Aires, 2000
Morin, E. La mente bien ordenada Ed. Seix Barral. Los tres mundos, Barcelona 2001









Jordi Muner
Pedagog, mediador i psicoterpeuta familiar.


Llicència de Creative Commons

Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (1/2) Jordi Muner està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada