dissabte, 31 d’octubre del 2015

Escola Itinere: Alumnos promoción 2014 - 2015

Testimonios de alumnas y alumnos de la promoción 2014 - 2015



Postgrado en Intervención Familiar Socioeducativa

Impartido por la Escola ItinereCentro de formación en Terapia Familiar acreditado por la Federación Espanola de Asociaciones de Terapia Familiar - FEATF), miembro a su vez de la Eurpean Family Therapy Association (EFTA), ofrece una formación de nivel básico en Intervención con familias reconocida por la FEATF.

Esta formación agrupa las/los participantes del Postgrado en Intervención Familiar Socioeducativa y las/los participantes del 1º deMáster en Terapia Familiar Socioeducativa con la intención de facilitar el acceso al curso de 2º de Máster a las/los participantes que, habiéndose inscrito inicialmente para cursar el postgrado tengan interés, una vez finalizado el curso, en realizar la formación de nivel especializado avanzado que se ofrece en 2º de Máster en 'Terapia Familiar Socioeducativa'.

Máster en Terapia Familiar Socioeducativa

Formación de Master propio de la Universitat de Barcelona impartida por la Escola Itinere, institución acreditada como Centro de formación en Terapia Familiar por la Federación Espanola de Asociaciones de Terapia Familiar - FEATF), miembro a su vez de la Eurpean Family Therapy Association (EFTA).


Postgrado en Prácticas Terapéuticas Supervisadas en Terapia FamiliarFormación de nivel especializado supervisión en terapia familiar sistémica por la Federación Espanola de Asociaciones de Terapia Familiar - FEATF). La Escola Itinere está acreditada como Centro de formación en Terapia Familiar Sistémica por la FEATF, miembro a su vez de la Eurpean Family Therapy Association (EFTA).


Postgrado en Intervención en Atenció Temprana: Primera infancia y Familia

Formación anual especializada en la prevención, detección e intervención de todos los trastornos, ya sean graves y permanente o leves y transitorios, que puedan aparecer en la población infantil entre los 0 y 6 años de edad, así como la intervención en el entorno socioeducativo y sanitario del niño y su familia. Se desarrollan recursos y estrategias para orientar y asesorar a las familias de estos niños/as, acompañando a los padres en la crianza y/o en el proceso de aceptación de las necesidades y las dificultades específicas de sus hijos.

2. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (1/2)

La Gestió de conflictes familiars des de la perspectiva social

En l'àmbit social, la mediació familiar no sempre pot comptar amb la voluntat de participació i implicació de les parts enfrontades en la resolució del conflicte. En alguns casos, assolir acords satisfactoris no és prou garantia i, sovint, cal anar més enllà del conflicte per abordar la problemàtica de fons.

La gestió de conflictes parteix del conflicte i no de la demanda de les parts en conflicte 
per intervenir-hi, com en la mediació. La gestió de conflictes persegueix la detecció i intervenció precoç del/en el conflicte per tal d'evitar l'escalada d'enfrontaments entre les parts, la rigidificació de les posicions, les conseqüències familiars, l'impacte social i, sobretot, episodis de violència. Una detecció i intervenció a temps estalvia esforços i recursos socials, el desgast i patiment de la família en solucions infructuoses i preserva les seva funcionalitat per a continuar satisfent les seves necessitats com a tal i la dels seus membres.

La mediació familiar intervé en l'abordatge del conflicte a demanda de totes les parts implicades. La gestió de conflictes amplia les possibilitats de la intervenció familiar en situacions de conflicte oferint altres alternatives d'intervenció en l'abordatge del conflicte:
  • Gestió de la demanda en els casos en què s'ha detectat conflictes familiars de risc social; la família pot no tenir-ne consciència.
  • Assessorament en els casos en què solament una des les parts implicades en el conflicte participa en el procés rebent suport i ajuda professional.
  • Tractament en aquells casos en què remès el conflicte s'escau abordar la  problemàtica  que l'alimenta i el provoca.
Els principis que regulen la gestió de conflictes des del model eco-sistèmic són procurar la intervenció mínimaevitar l'intrusisme i promoure l'autogestió familiar en la resolució de crisis i conflictes a partir dels propis recursos i competències. Les famílies han d'afrontar i resoldre amb autonomia els seus conflictes. La intervenció dels serveis i professionals s'ha de plantejar quan les solucions intentades per la família no han donat els resultats esperats, pel risc que el conflicte afecti necessitats bàsiques o drets fonamentals de les persones i el risc que es generi alarma social. Des d'aquest enfocament, gestionar un conflicte significa vetllar per preservar la família i per conservar la seva integració comunitària.


Requisits bàsics en la gestió de conflictes familiars


Així doncs, els objectius bàsics de la gestió de conflictes assumeixen els objectius bàsics de la mediació familiar, i s'amplien:

       Detectar i intervenir precoçment en els conflictes.
Una intervenció a temps estalvia patiment a la família i la protegeix d'episodis de violència. Això, demana una actitud d'alerta i atenció a determinats indicadors.

Directament, a través dels implicats en el conflicte, o indirectament, a través dels serveis on assisteixen, procurem establir un contacte amb la família per intervenir, si s'escau, de manera immediata o d'urgència.

       Generar petició en la família.
1.       Mantenir-hi el contacte – establir una relació
2.       Construir una relació de col·laboració
3.       Estimular una demanda o petició d’ajuda
Promocionar en la família una demanda que ens permeti mantenir-hi el contacte i, en el millor dels casos, una petició d'ajuda per afrontar el conflicte.

       Capacitar les famílies per afrontar noves crisis i conflictes.
Estimular i  desvetllar els recursos i competències de les famílies per afrontar i resoldre properes crisis i conflictes de manera autònoma.


Objectius bàsics en la gestió de conflictes familiars



La finalitat de la gestió de conflictes és evitar l'evolució dels conflictes irresolubles per les conseqüències familiars i socials que comporten, preservar la funcionalitat de la família com a nucli bàsic pel desenvolupament dels seus membres i arribar a acords satisfactoris i socialment adequats entre les parts implicades.


Segueix
1. Mediació de conflictes familiars des d'una perspectiva social (1/4)
2. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (2/4)
3. Mediació de conflictes familiars des d'una perspectiva social: etapes (3/4)
4. Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: etapes (4/4)
_______________________

BIBLIOGRAFIA
Fried Schnitman, D. Nuevos paradigmas en la resolución de conflictos. Prespectivas y prácticas Ed. Granica, Buenos Aires, 2000
Fried Schnitman, D i Schnitman, J. Resolución de conflictos. Nuevos diseños, nuevos contextos Ed. Granica, Buenos Aires, 2000
Morin, E. La mente bien ordenada Ed. Seix Barral. Los tres mundos, Barcelona 2001









Jordi Muner
Pedagog, mediador i psicoterpeuta familiar.


Llicència de Creative Commons

Gestió de conflictes familiars des d'una perspectiva social: requisits i objectius (1/2) Jordi Muner està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons